Cockerspanielilla metsästys

Home
Photo gallery/Kuvia
kuvia
Links/Linkkejä
Kasvatit
Tietoja käyttölinjan cockereista
Mikä on cockerspanieli?
Cockerspanielilla metsästys
Artikkeleita cockeriin liittyvistä asioista
Tiesitkö tämän cockerspanielista?
FAQ working cockerista
Suomalaisia käyttölinjan cockereita

Ladyplit's arkisto

What is a Working cocker?

This page is in finnish
 
Metsästyksestä cockerin kanssa

nanafasaani.jpg
Nana and a pheasant (photo: Irene Vinha)

 

Cockerspanieli metsästyskoirana

 

Artikkelin kirjoittaja on englantilainen lintukoiraspesialisti P.R.A Moxon. Hän on menestyksellä kouluttanut kaikenlaisia lintukoiria unkarinvizsloista noutajien kautta spanieleihin. Hän on omistanut itse englanninspringerspanieleita. Olen suomentanut artikkelin vapaasti. Artikkeli paikoin hieman poikkeaa Suomen olosuhteista, mutta olen kuitenkin halunnut säilyttää sen mahdollisimman alkuperäisenä. Toivon, että se auttaa ja antaa innostusta kaikilla cockereista kiinnostuneille ja kannustusta niille, jotka ovat kiinnostuneita rodun alkuperäsestä käytöstä.

Ulla Ritamäki

Cockerspanielin kouluttaminen metsästykseen ei eroa muiden spanielien koulutuksesta.  Cockerspanieli on taipuvainen olemaan individualisti ja vaatii enemmän lujuutta ja tahdikkuutta kuin muut spanielit. Oikein koulutettu cockeri käyttölinjoista on eräs käyttökelpoisimmista koirista, joka metsästäjällä voi olla. Se on innokas ja peloton sekä maastossa että vedessä. Sillä on hyvä nenä sekä karvaiselle että höyhenriistalle. Noutaminen vaihtelee koirasta koiraan, mutta eräät parhaiten noutavat koirat, jotka olen nähnyt, ovat olleet cockereita. Kokemuksella nämä pienet koirat selviytyvät riistasta kuin riistasta sisältäen fasaanikukot ja jopa jänikset.

 

Tärkeintä metsästyskoiran koulutuksessa on tottelevaisuus. Tottelematon koira on kouluttamaton, huolimatta siitä, kuinka upea riistanlöytäjä se onkaan. Villi ja kuriton metsästyskoira (mitä rotua tahansa) on enemmänkin riesa kuin siunaus. Se pilaa koko urheilun kaikilta mukanaolijoilta ajamalla riistaa ylös aseenkantaman ulkopuolella. Villit koirat ehkä kehittävät hyvän nenän ja löytävät paljon riistaa, mutta useammin ne enemmänkin pilaavat kuin auttavat. Tämä on erityisesti totta villeissä spanieleissa.

 

Cockerit ovat usein voimakastahtoisia ja siksi tarvitsevat erityistä huomiota alkuopetuksessa ja tottelevaisuuskoulutuksessa. Kouluttajan tulee olla luja, mutta lempeä ja erittäin kärsivällinen. Vanha englantilainen sanonta naisesta, spanielista ja pähkinäpuusta kuuluu näin: Mitä enemmän piekset niitä, sitä parempia ne ovat. En tiedä naisista ja pähkinäpuista, mutta cockerspanielin osalta sitä parempi, mitä vähemmän rangaistuksia. Tämä ei tarkoita sitä, että rangaistukset tulee kokonaan heittää romukoppaan. Haluan kuitenkin kumota illuusion, joka yhä vallitsee: tiukasti kurittaminen on ainoa tapa kouluttaa cockeria. Rankaiseminen harkitsemattomasti ja näyttämättä, missä virhe on, kehittää kahden tyyppisiä koiria. Aran nöyristelevän raukan, joka on häpeä omistajalleen tai kovan syntisen, joka miellyttää vain itseään ja vastaanottaa hakkaamisen nöyrtymättä. Kukaan ei varmastikaan halua kummankaan tyyppistä koiraa.

 

Mihin cockeria käytetään metsällä? Yleensä cockeria käytetään hakemaan riistaa aseenkantaman sisällä, ajamaan ylös ja noutamaan ammutun riistan (vain käskystä). Sen tulee pysyä rauhallisena, kun kaniinit lähtevät liikkeelle tai linnut nousevat lentoon. Sen tulee pysähtyä (istua, mennä maahan), sekä kun riista lähtee liikkeelle, että laukauksesta. Spanieleita käytetään paljon myös riistan noutamiseen. Se on haastavaa, koska kyseessä on rotu, jonka luontainen vaisto on olla koko ajan liikkeessä. Olen huomannut, että tietyt yksilöt hyväksyvät helposti ajatuksen odottamisesta istualtaan tai seisoen ylös ajettua riistaa. Osa cockereista ovat liian rauhattomia, innostuvat liikaa, vinkuvat ja jopa haukkuvat lintujen lentäessä yli ja ampumisen alkaessa. Sellaiset koirat ovat riesa koko porukalle ja yleensä päätyvät hihnaan omistajansa vierelle tai joutuvat kokonaan poistetuiksi kentältä.

 

Varsinainen opetus

 

Pennulle tulee opettaa sen nimi. On myös hyvä opettaa se tulemaan luokse tietyllä vihellyksellä. Itse käytän kahta lyhyttä vihellystä. Kutsua kannattaa vahvistaa kutsumalla koiraa nimeltä, viheltämällä ja palkitsemalla namilla. Tämä saa aikaan nopean assosiaation nimen, vihellyksen ja jonkin miellyttävän välillä. Mikään ei ole niin miellyttävää pennuille (niin kuin pienille lapsillekin) kuin jokin syötävä. Anna pennun juoksennella ympäriinsä ja kutsu sitä yhtäkkiä nimeltä samalla viheltäen. Kun pentu tulee niin kehu sitä kovasti. Itsepäisissä tapauksissa juokse pennun ohi toistaen pennun nimeä ja vihellystä. Pian sinulla on  pentu, joka tulee luokse kutsuttaessa.

 

Pieni dami (esim. pieni pallo, vanha hanska tai täytetty kaninnahka) voidaan esitellä pennulle, kun luoksetulo on opittu. Useimmilla cockereilla on luontainen noutamisvaisto. Kun heität damin pienen matkan päähän, niin varmasti nuorinkin pentusi juoksee sen luokse ja ottaa sen suuhunsa. Kun näin tapahtuu, niin kutsu pentu heti luoksesi nimellä ja viheltäen. Kehu sitä, mutta älä kuitenkaan heti nappaa damia pois siltä. Ota se hyvin  varovaisesti ja käytä vain pientä puristusta, jos se vastustaa luovutusta. Jos pentu mieluummin juoksee damin kanssa pois omaan koriinsa tms., siirry sen eteen ja kutsu, vihellä, kehu sitä ja ota sitten dami hellästi pois. Rohkaise pentua tulemaan suoraan luoksesi ja seisomaan edessäsi dami suussa. Jos yrität ottaa sen pois liian nopeasti, pentu saattaa oppia kiertämään ympyrää ympärilläsi, mitä pitää kaikin keinoin välttää. Hyvä, siisti tuominen on elintärkeää hyvin harjoitetulle metsästyskoiralle.

 

Aluksi pennun voi antaa heti juosta noutamaan heitetty dami.  Jatkossa sen tulisi kuitenkin istua heitettäessä ja noutaa vain, kun käsketään. Tätä ei voi opettaa ennen kuin pentu on oppinut istumaan käskystä. Se onkin seuraava tärkeä askel koulutuksessa. Damiharjoituksia ei tässä vaiheessa saa tehdä liikaa. Niitä tulisi tehdä vain sen verran, että innostus ja halu palata säilyy. Kun pentusi kasvaa isommaksi, sinun tulee muunnella harjoitusta heittelemällä damia piiloon. Nosta vaikeustasoa pikkuhiljaa: korkeaan heinikkoon, kaalien sekaan, risukkoon tms. Näin vahvistat metsästysviettiä, rakkautta pöpeliköihin ja nenän käyttöä.

 

Pennun ollessa noin puolen vuoden ikäinen, sen pitäsi olla riittävän rohkea kestääkeseen kunnon tottelevaisuuskoulutuksen. On tietysti yksilöllisiä eroja ja siksi ei mitään nopeaa ja varmaa sääntöä iästä ei voi antaa. Rohkeat pennut voivat aloittaa varhaisemmin kuin ujot. Erittäin hermostuneet koirat tulisi jättää rauhaan, kunnes ne ovat 8-9 kk vanhoja. Joka tapauksessa sinun tulisi tehdä kaikkesi valaaksesi itsevarmuutta ja rohkeutta pentuun. Ota se mukaansi minne menetkin. Anna sen tutustua ihmisiin ja asioihin, jotta se tulisi maailmanviisaaksi. Niin ei käy pennulle, jos sitä pidetään harjoituksien välissä tiukasti kennelissä tai muuten eristyksissä. Tietenkään sinun ei pidä mennä toiseenkaan ääripäähän ja antaa kaikkien häärätä pennun kanssa ja kosketella sitä. Terve maalaisjärki tässäkin asiassa on hyvä.

Istuminen käskyllä

 

Tottelevaisuusopetuksen ensiaskel on Istu!-käsky. Pennun opettaminen istumaan on mitä tärkeintä ja se tulee tehdä huolellisesti. Itse pyrin opettamaan oppilailleni istumisen sanalla Istu!, yhdellä pitkällä pillin vihellyksellä ja ylöskohotetulla kädellä. Spanielin tulee istua myös laukauksesta. Oletkin jo varmasti totuttanut koirasi laukaukseen, niin ettei se ole paukkuarka. Aseen laukaiseminen ruoka-aikaan on ehkä helpoin tapa opettaa pennulle aseen ääni. Se tulee tehdä vähitellen välimatkaa lyhentäen. Kun istuminen käskystä on opittu, niin istuminen välittömästi laukauksesta pitää opettaa tarkasti.

 

Nahkainen talutin on hyödyllinen varhaisopetuksessa. Sen tulisi olla sellainen, että toisessa päässä on lenkki sinun kädellesi ja toisessa päässä puolikuristava panta. Panta pujotetaan koiran pään yli ja pikkuhiljaa se opetetaan kulkemaan ilman viivyttelyä tai vetämistä. Vastahakoisuutta yleensä esiintyy ensialkuun, mutta pennut voidaan opettaa asteittain pantaan ja taluttimeen jo nuorena. Tämä on avuksi kun todellinen koulutus alkaa. Jos koira alkaa vetämään, niin pysähdy ja vaihda suuntaa. Toista niin monta kertaa kuin tarpeellista.

 

Kävelytä pentuasi hihnassa vasemmalla puolellasi pihallasi tai pellolla kaukana kaikesta häiritsevästä. Kävele eteen päin, pysähdy yhtäkkiä, nosta oikea kätesi ylös ja anna käsky Istu!. Pentu ei ymmärrä, mitä vaadit, joten näytä sille painalla se takapuolesta istumaan. Tee se vasemmalla kädellä pitäen talutinta oikeassa. Suorista selkäsi hitaasti ja seiso paikallasi. Jos pentu liikahtaa, käytä hihnaa pakottaaksesi se takaisin istumaan. Komenna samalla terävästi. Pidä sitä hetki paikallaan, taputa sitä ja jatka kävelyä. Toista harjoitusta aina uudelleen ja uudelleen noin 10 minuutin ajan.

 

Opetustuokiot kannattaa pitää aluksi lyhyinä. 10-15 minuuttia on sopiva aika, muutoin koira saattaa pitkästyä ja menettää kiinnostuksensa. On parempi antaa kaksi tai kolme lyhyttä opetutuokoita kuin yksi ylipitkä. Pitkästynyt pentu ei koskaan opi kunnolla ja tulee osoittautumaan ongelmaksi käsitellä.

 

Jos pentusi oppii istumisen nopeasti, niin sinun ei tarvitse joka kerta antaa sille syötävää palkintoa. Jos pentu taas on vaikea tai vastahakoinen, sitä voidaan kannustaa nameilla, jos se todella näyttää tarpeelliselta. Lahjominen kannattaa kuitenkin hylätä kokonaan, mikäli se on mahdollista. Pentu arvostaa suuresti taputuksia ja kehuja. Itse näytän hyväksymiseni tällä tavoin pennun onnistuttua.

 

Seuraava askel harjoituksissa on on saada pentu istumaan paikallaan ja lähtemään liikkeelle vain käskystä. Tämä voidaan aloittaa heti, kun pentu on oppinut istumaan käskystä ja vihellyksestä. Hyvin nopeasti pentu oppii reagoimaan ilman sanallista käskyä. Taluttimen voi hylätä koulutuksen edistyessä.

 

Peruuttamalla hitaasti istuvan pennun luota huomaat nopeasti, onko se rauhatonta tyyppiä. Useimmat pennut luonnollisesti yrittävät seurata ohjaajaansa, kun tämä liikkuu pois päin. Tässä sinun kärsivällisyyttäsi testataan. Jos pentusi liikkuu peruttaessasi, toistat käskyn Istu! ja asetat sen istumaan alkuperäiseen paikkaan. Tämä tulee tehdä joka kerta, kun se liikahtaa, ilman poikkeusta. Jotkut kouluttajat estävät pennun liikkumisen junttaamalla lyhyen kettingin maahan ja toisen pään he kiinnittävät koiraan. Tämä toimii hyvin itsepäisellä ja voimakastahtoisella pennulla. Itse kuitenkin koetan selviytyä ilman mekaanisia apuvälineitä niin pitkälle kuin mahdollista (paitsi talutin varhaisilla oppitunneilla).

 

Heti kun pentu näyttää tietävän, mitä haluat, niin yritä peruuttamisen sijasta kävellä pois päin. Tämä mitä todennäköisimmin johtaa ongelmiin. Olemalla kärsivällinen ja sinnikäs, sinun pitäisi jo muutaman oppitunnin jälkeen pystyä kävelemään pois pennun luota sen istuessa paikallaan. Jos istutat alusta alkaen pennun joka kerta takaisin, kun se liikahtaa, niin vahvistat sillä myös johtajuuttasi. Jos laiminlyöt sen kerran tai pari, niin se rohkaistuu toistamaan rikkeensä. Se saattaa menettää kunnoituksen koiran ja ohjaajan välistä sidettä kohtaan. Tällöin onnistumisen mahdollisuus pienenee. Cockerspanielit ovat luonnostaan vilkkaita eläimiä ja ovat useimpien kouluttajien mielestä vaikeampia saada kuriin kuin monet muut metsästyskoirat.

 

Istuminen matkan päästä

 

Kun pentusi istuu käskystä varmasti jääden istumaan paikalleen, kun kävelet pois päin  tai jopa kun piiloudut, voit opettaa sen istumaan matkan päästä. Joissain tapauksissa oppilas istuu käskystä/vihellyksestä jopa matkan päässä yksinkertaisesti siksi, että olet opettanut sille juurta jaksain ajatuksen käskyn ja istumisen välillä.

 

Kun erityistä koulutusta tarvitaan, seuraava metodi on tehokas ja nopea: Istuta koirasi ja kävele n. 10-15 m päähän ja vihellä se luoksesi. Anna sille uusi käsky istua, kun se on ottanut muutaman askeleen. Kun tämä onnistuu, kävele eteen päin ja toista. Tee se joka kerta aikaisemmin. Lopulta pentu istuu käskystä jokaisessa pisteessä sinun ja alkuperäisen paikan välillä. Tämän jälkeen anna sen juoksennella edessäsi ja harjoita sitä istumaan, missä tahansa se sinuun nähden onkaan. Joskus on kurittomuuden estämiseksi tarpeellista käyttä pitkää liinaa. Se on n. 10-15 pitkä naru ja siihen kannattaa solmia solmuja pitkin matkaa. Sen voi antaa raahautua koiran perässä koiran ollessa vapaana. Kun annat istu-käskyn, niin astu sen päälle ja se pysäyttää pennun nykäisyllä. Liinaa voi myös käyttää varhaisopetuksessa estämään pennun karkaamista kotiin (niin kuin jotkut saattavat tehdä).

 

Rauhallisuus damia heitettäessä

 

Tästä lähtien pennun ei koskaan saisi antaa syöksyä damin perään. Pidä aluksi pentu lyhyessä hihnassa vierelläsi ja seiso itse hihnan päällä. Heitä dami ja pidätä pentua noin puoli minuuttia tai enemmän ennen kuin annat sen noutaa. Koska se melko varmasti rimpuilee vastaan, niin komenna sitä istumaan. Toista harjoitusta, kunnes voit turvallisesti hylätä hihnan. Ole kuitenkin tarkkana niin, että voit estää sitä syöksymästä noutoon. Pidä sitä paikallaan istumassa jonkin aikaa, ennen kuin lähetät sen noutoon. Käytä aina samaa sanaa esim: Nouda!, Etsi! tai Katosi!.

 

Lukijat varmaan ihmettelevät, miksi olen käyttänyt niin paljon tilaa koskien varhaista tottelevaisuuskoulutusta. Voin omasta kokemuksestani vakuuttaa, että se ei ole ajanhukkaa. Vaan jo puoli voittoa, kun koira on perusteellisesti pohjakoulutettu. Hyvälle cockerille maastotyöskentely riistan parissa tulee luonnostaan. Mutta se on hyödytöntä, mikäli koirasi ei ole kontrollissa ja työskentelee vain itselleen, ei sinulle.

 

Istuminen laukauksesta ja noutoharjoittelu

 

Nyt sinun tulee opettaa pentusi istumaan laukauksesta. Käytä starttipistolia tai ampuma-asetta. Anna istumiskäsky ja ammu välittömästi ilmaan. Muutaman harjoituskerran jälkeen laukaus toimii merkkinä istumiselle. Myöhemmin (tositoimien alettua) saatat huomata, että koirasi mieluummin seisoo, kuin istuu laukauksesta. Se on ihan hyvä, kunhan se ei liiku. Tosin istumisen vaatiminen on parempi.

 

Luonnollisesti laukausharjoituksia ei saa antaa pennulle, ennen kuin se on täysin varma ja peloton. Vakautta voidaan harjoitella heittämällä damia pusikkoon, pikkuhiljaa pusikon tiheyttä kasvattamalla. Ammu ilmaan saman aikaisesti, kun dami on ilmassa. Näin simuloit oikeaa tilannetta. Lähetä koira noutoon, kun se on istunut ensin. Kun edistystä on tapahtunut, voidaan harjoitusta vaikeuttaa pidemmällä heitolla ja maaston haastavuudella. Kutsu aina koira viheltämällä takaisin juuri sillä hetkellä, kun se kumartuu nostamaan damin suuhunsa.

 

Keinotekoisia laahausjälkiä voidaan tässä vaiheessa tehdä pennun seurattavaksi. Tulevaisuudessa se saattaa joutua jäljestämään haavoittunutta lintua. Jälki tulee tehdä aluksi myötätuuleen. Se tulee tehdä niin, ettei pentu näe ja niin, ettet itse sotke sitä. Tämä voidaan tehdä esim pitkällä onkivavalla ja narulla, jossa dami on kiinni. Pidä sitä niin kaukana itsestäsi kuin mahdollista ja laahaa damia maassa. Jätä dami sitten jäljen  päähän. Toinen vaihtoehto on, että avustaja pitää pitkän narun toisesta päästä kiinni ja sinä toisesta damin ollessa kiinnitettynä keskelle. Kun kokemus kasvaa, voidaan käyttää kuolleita kaneja ja lintuja damin asemesta.

 

Vaativampia noutoharjoituksia voidaan tehdä, kun pentu on todella tottelevainen. Näihin harjoituksiin kuuluu pennun istuttaminen ja sinun käveleminen kauemmaksi heittämään damia sekä aina käytännöllinen palaa takaisin-harjoitus. Pudota dami pennun nähden ja kävelytä sitä sitten eteen päin. Lähetä koira sitten takaisin noutamaan se. Toista tätä pidentämällä välimatkaa. Kun se on tämän oppinut, älä anna sen nähdä kun dami putoaa ja lähetä se sitten sokeaan noutoon. Vihellä koira takaisin, kun se nostaa damin ylös. Metsällä koiraa usen pyydetään noutamaan lintu, jonka putoamista se ei ole nähnyt. Tämä harjoitus rohkaisee myös nenän käyttöä ja nopeaa palaamista. Jos todella haluat viimeistellä koirasi suorituksen, niin käske koira istumaan, sen ollessa matkalla noutoon. Käytä liinaa apuna tarvittaessa. Tämä harjoitus auttaa saamaan koiran vielä parempaan kontrolliin. Se voi osoittautua käteväksi, kun koira kokeessa lähtee väärän linnun perään.

Koira, joka voidaan noudossa pysäyttää ja uudelleen suunnata, on hyvinkin tulossa koulutetuksi. Käytä selkeitä käsimerkkejä auttaaksesi koiraasi, niin paljon kuin on mahdollista, erityisesti noutosuunnan ollessa kyseessä. Vahvista koiran rakkautta pusikoihin ja anna koiran hakea vapaasti niissä. Etsi kuitenkin mahdollismman riistaton maasto, kunnes vakaus on saavutettu.

 

Vesityö, hyppääminen aitojen ja porttien yli

 

Jokainen noutajan nimen arvoinen metsästyskoira joutuu kohtaamaan veden ja noutamaan sieltä. Suurin osa käyttölinjaisista cockereista menevät nopeasti veteen ja rakastavat vesityöskentelyä. Veden esittely tulee tehdä lämpimänä päivänä ja pentua ei saa missään nimessä pakottaa. Valitse lampi, järvi tai joki, jossa on matalat rannat. Heitä pallo tai dami veteen vähän matkan päähän. Jos tämä ei toimi, heittele veteen jotain syötävää tai käytä esimerkkinä hyvää vesityöskentelystä pitävää koiraa. Astu itse veteen ja kahlaa. Tee mitä tahansa, mikä kannustaa pentua ja vahvistaa luottamusta veteen. Kun pentu sitten ui, kannusta sitä eteen päin kunnes näet, että se tietää mistä on kysymys. Sitten opeta se uimaan veden yli toiselle puolelle noutamaan damia. Oikea taktiikalla ja sitkeydellä onnistut melko varmasti. Täysin vettä pelkäävät cockerit ovat harvinaisia. Sinun tulee olla vain kärsivällinen ja lempeä.

 

Porttien ja aitojen ylihyppääminen (Suomessa ehkä eniten tulee vastaan kaatuneita puunrunkoja) on melko helppo opettaa, kunhan pentu on riittävän vanha ja tarpeeksi kehittynyt. Vie se kävelylle ja kiipeä itse sopivien esteiden yli ja jatka matkaa. Pentu todennäköisesti selvittää tiensä luokse. Jos mitään sopivaa ei ole, niin kannattaa rakentaa este itse. Sitten houkutella pentu yli namin tai damin kanssa tai antaa kokeneen koiran näyttää esimerkkiä. Älä kuitenkaan aloita liian vaikeista paikoista ja varo piikkilankoja tai rikkinäisiä aitoja. Kun saat pentusi hyppimään esteiden yli rakkaudesta siihen, niin sinulla ei enää ole mitään vaikeuksia asian suhteen. Enää on jäljellä on noutaminen esteiden takaa.

 

Riistan esittely

 

Kaikki harjoittelu on tähän mennessä tehty keinotekoisesti damin avulla. Damin kokoa on kasvatettu pikkuhiljaa niin, että pentu on valmis noutamaan luonnollisen kokoista riistaa. Vaihto ei siten rasita pienen cockerin niskalihaksia ja aiheuta huonoa saaliin noutoa. Ensimmäiset kaniinit ja linnut tulee olla tuoreita, mutta kylmiä ja kohtuullisen ehjiä ja verettömiä. Ensimmäiseksi pudota lintu koiran nähden, samalla tavoin kuin olet tehnyt damin kanssa. Kävelytä koiraa eteen päin ja lähetä koira sitten noutamaan. Vihellä koira takaisin, kun se kumartuu nostamaan  linnun. Jos se epäröi, niin juokse pois päin  niin kuin varhaisissa harjoituksissa. Jos pentu kieltäytyy ottamasta lintua suuhun tai alkaa leikkimään sen kanssa, ota lintu, heitä se niin kuin dami ja juokse pois päin. Kutsu pentu takaisin, kun se kumartuu poimimaan. Harvat cockerit kieltäytyvät  noutamasta riistaa pienen harjoittelun jälkeen. Ne, jotka kieltäytyvät tarvitsevat erityisopetusta, josta ei voida tässä puhua tilan puutteen vuoksi. Jos vaikeuksia ilmenee, tulisi terveen maalaisjärjen näyttää suuntaa.

 

Kun pentu on tottunut kylmän riistan noutoon, eikä yritä leikkiä sen kanssa tai purra sitä, voidaan sille kokeilla lämmintä riistaa samalla tavalla. Muista aina kiiruhtaa koiraa vihellyksellä ja kutsumalla sitä juuri, kun se kumartuu ottamaan riistan suuhun. Silloin sillä ei ole aikaa jäädä leikkimään saaliin kanssa. Jälkiharjoituksia, joita tehtiin damin kanssa, voidaan nyt soveltaa kuolleella riistalla. Älä koskaan (mikäli mahdollista) käytä samaa lintua tai kania noutoon useammin kuin kerran tai kaksi. Saman eläimen käyttö uudestaan ja uudestaan johtaa huonoon noutoon, noudosta kieltäytymiseen tai kovaan suuhun.

 

riistan etsiminen ja vakaus

 

Cockerspanielimme, jolle on opettu edellä olevat asiat, tarvitsee nyt opetusta riistan haussa ja vakaudessa siinä. Spanielit ovat luontaisia riistan etsijöitä ja oppivat nopeasti peittämään hakualansa systemaattisesti vain pienellä ohjaajan avustuksella. Käytä erityistä käskyä hakuun. Itse napsautan aina sormiani ja sanon Etsi!, jolloin koira alkaa hakea ympärilläni. On tärkeää, että spanieli hakee aseen kantaman sisällä. Kun se on noin 20 metrin päässä, kutsun sitä ja heilautan kättä toiseen suuntaan saadakseni sen hakemaan toiseltakin puolelta. Kaiken aikaa kävelen rauhallisesti eteen päin ja pidän koiran liikkeessä. Pentu, joka ei heti tajua ideaa, voidaan käskeä istumaan pillillä, kun se lähestyy kantaman ulkorajaa toisella puolella. Sen jälkee heilautetaan kättä toiselle puolelle. Näin saadaan se muuttamaan suuntaa. Jos kaikki muu epäonnistuu, voidaan heitellä pieniä keksin paloja oikealle ja vasemmalle. Näin rohkaistaan pentua tekemään siksak-kuviota. Yleensä tämä kuitenkin onnistuu opettamalla koira seuraamaan käsimerkkejä. Jos pentu karkaa liian kauaksi, vihellä se takaisin normallilla Tänne!-vihellyksellä ja peräänny itse.

 

Ihanteellinen paikka tällaisille varhaisille hakuhetkille on pieni niitty, jossa on karkeaa ruohikkoa tai kevätviljaa. Sen tulisi olla sellainen paikka, missä pennun voi vaikeuksitta  nähdä. Siellä tulisi olla myös tarpeeksi pusikkoa kiinnostuksen herättämiseksi ja töiden tekoon saamiseksi. Luonnollisesti on etu, jos siellä on riistan hajuja. Toivattavaa kuitenkin olisi, ettei riistaa olisi kuitenkaan läsnä. Tavoitteena on kuitenkin pennun saaminen vakaaksi. Vahinkoylösajo voi pilata tulevaisuuden toiveet vakaudesta, joten muutaman oppitunnin jälkeen on aika esitellä pennulle riista.

 

Monet ammattikouluttajat käyttävät riistan esittelyyn kaniaitausta. Se on erityinen aitaus, jossa on kaneja ja tiheikköä, ruohikkoa ja riittävästi tilaa. Paljon huolia vältetään ja helpottaa kovasti työtäsi, jos voit itse rakentaa sellaisen (pienenkin yhdellä tai kahdella kanilla), tai sinulla on mahdollisuus käyttää tuttavasi aitausta. Mikäli tämä ei ole mahdollista, niin kesykanin käyttö pihalla tai kaalimaalla on suureksi avuksi. Sinun tulee mukauttaa harjoituksesi sen mukaan, mitä sinulla on mahdollisuuksia ajan ja paikan suhteen.

 

Kun käytät kaniaitausta, niin esittele se koiralle sen olessa hihnassa. Kävelkää ympäriinsä, kunnes löydätte kanin ja anna välittämasti koiralle käsky istua ja paina se alas. Jatka tätä noin 10 minuuttia ja käske pentu istumaan joka kerta, kun kani liikahtaa. Käytä ääntä, pilliä ja hihnaa vahvistaaksesi tottelevaisuutta. Muutaman harjoituskerran jälkeen pentusi alkaa ymmärtämään, mitä siltä vaaditaan. Silloin vaihdetaan hihna liinaan. Jos koira aikoo rynnätä pupun perään, estä se nykäisemällä hihnasta ja komenna se istumaan. Rankaisua ei pidä käyttää, ellei se ole aivan välttämätöntä ja vain siten, että koira tietää mistä sitä rankaistaan. Rankaise aina sillä hetkellä kun rike tapahtuu tai vie pentu täsmälleen siihen paikkaan, missä se teki virheen ja kurita siinä. Älä ikinä, ikinä hakkaa koiraasi, kun se palaa luoksesi, vaan vie se rikkeen tapahtumapaikkaan. Rankaisu kiinnipitämällä ja ravistamalla on tehokkaampaa kuin piiskaaminen. Anna sille sitten aikaa miettiä istuen, mitä tuli tehtyä.

 

Heti kun pentu on luotettava läheisyydessäsi, anna sen hakea vapaana kaniaitauksessa. Ja istuta se heti käskyllä tai vihellyksellä, jos se meinaa lähteä jahtaamaan. Pidä liina mukana, jos tottelemattomuutta esiintyy. Usein vähän ajan kuluttua koira ei istukaan vaan jää seisomaan ja katsomaan kanin perään. Vaadi silloin istumista. Älä koskaan anna koiran koskea elävään kaniin.

 

Ota sitten ase mukaan ja ammu ilmaan kun kani lähtee liikkeelle. Näin luot luonnollisen tilanteen, sellaisen millainen se jatkossa on. Jotkut cockerit ovat taipuvaisia seisomaan jäniksiään ja sitä tulee rohkaista. Seiso paikallasi, kun se tapahtuu. Pidä pentua seisomassa niin kauan kuin se on mahdollista. Aja sitten kani itse liikkeelle ja käske koira välittömästi istumaan. Jos annat koiran aina itse ajaa riistan ylös, niin se lopulta lopettaa seisomisen ja aina ajaa välittömästi.

 

Kun spanieli hakee aitauksessa ja ajaa kanit liikkeelle, niin pistä se metsästämään aivan toiseen suuntaan. Älä koskaan anna sen seurata kania. Mikäli aitaus on tarpeeksi suuri, kävele sen keskelle ja anna pennun syöksähdellä edessäsi aseen kantaman sisällä. Noutajat ja useat spanielit harjoitetaan niin, että ne pannaan noutamaan damia aitauksessa laiduntavien kanejen seassa. Tämä lisää koiran vakautta.

 

Aina ei yllä oleva harjoittelu ole mahdollista, joten sinun tulee silloin käyttää sellaista peltoa, jossa on sopivasti kaneja. Luonnollisesti kestää kauemmin vakauttaa koira luonnollisessa maastossa, mutta se voidaan tehdä ja on tehtykin. Vakautta ei ole vaikea saavuttaa, mikäli koiran ei ole koskaan annettu metsästää itse eikä jahdata riistaa. Tällä menetelmällä koulutettu koira on opetettu tekemään oikein ennen kuin se on tehnyt väärin, ja koiralta on vaadittu tottelevaisuutta asteittain ja luonnollisesti.

 

Kun pentu osoittaa ymmärtävänsä kanien idean, vie se maastoon, missä on kaikenlaista riistaa. Laita se hakemaan ja ammu laukauksia sen yli. Älä ammu tappaaksesi ennen kuin olet täysin varma sen reaktioista ja tunnet itsesi varmaksi sen vakaudesta.

 

 

Ensimmäinen metsästyskokemus

 

Sen on parasta tapahtua yksin tai ystävän kanssa, joka ampuu kun sinä ohjaat. Laita pentu hakemaan maastossa ja käske se istumaan kun riista nousee ja ammutaan. Älä koskaan lähetä sitä noutamaan, mikäli se osoittaa pienintäkin epävarmuutta. Ensimmäiset noudot metsällä tulee olla kohtuullisen helppoja. Vältä lähettämästä sitä noutamaan lintuja, jotka ovat avoimella paikalla ja koiran löydettävissä pelkän näköaistin avulla. Tämä vain lisää epävarmuutta. Älä koskaan lähetä sitä linnun perään, jossa on mitään elonmerkkejä, ennen kuin se noutaa varmasti kuolleet. Tarkkaile aina ja vihellä se takaisin, kun pää kumartuu nostamaan saaliin. Pidä koira pudotettuna puoli minuuttia tai kauemmin jokaisen laukauksen jälkeen ja lähetä se sitten merkillä noutoon.

 

Kun kokemus karttuu kuolleiden lintujen ja kanien osalta, koira voidaan lähettää noutamaan haavoittuneet ja juoksijat  Vältä lähetämästä koiraa niiden perään, kun ne ovat näkyvissä. Älä pety varhaisiin epäonnistumisiin tai kovasuisuuden merkkeihin. Juoksijoiden noutaminen kehittyy kokemuksen karttuessa ja monet nuoret koirat riepottelevat ensimmäsiä lintujaan ja kanejaan. Tee kuitenkin kaikkesi saadaksesi koirasi takaisin luoksesi, kun se kumartuu nostamaan saliin ylös. Vihellä se luoksesi ja juokse tarvittessa pois päin. Siksi sinun tulisi aina seurata pentuasi, kun se noutaa pusikoissa. Älä kuitenkaan mene sen luokse. Yritä nähdä mitä siellä tapahtuu ja vihellä se luoksesi palaten itse lähtöpaikkaasi. Älä anna koiran hakea kaikkia ampumiasi lintuja tai kaneja. Valitse vain ne, jotka vaativat nenän käyttöä ja tiheikössä etsimistä. Nouda itse helpot saaliit koirasi itse odottaessa istuen.

 

Koirasi on nyt jo melkein koulutettu ja se vaatii vain enemmän kokemusta. Lukijat varmastikin ajattelevat, että olen saanut kaiken kuulostamaan kauniin yksinkertaiselta ja ohittanut mahdolliset ongelmat, joita voi esiintyä. Jos sinulla on oikea koira ja opetat sitä oikealla tavalla, niin harjoittelu on helppoa. Tosin pieniä asioita nousee varmasti esille huolimattomuudesta johtuen. Tilan lyhyydestä johtuen en voi käsitellä asioita niin täydellisesti kuin haluaisin. On helpompaa kirjoittaa kirja aiheesta kuin luku.

 

Ehdotuksia ja neuvoja

 

Lopuksi annan neuvoja, jotka auttavat noviisia. Valitse pentu käyttövanhemmista, mieluiten sellaisista, joiden suvuissa on metsästyskokeissa käyneitä. Aloita nimen opetuksella ja pienellä damilla niin aikaisin kuin on mahdollista. Vältä tiukkuutta, kunnes olet varma, että koirasi kestää sen. Yritä ajatella kuin koira ja kun asiat menevät pieleen, koeta nähdä tilanne koiran näkökulmasta. Korjaa tilanne heti. Rangaistusta tulisi käyttää vain silloin kuin se on todella tarpeellista. Sen tulee tapahtua juuri siinä paikassa, missä koira teki väärin tai juuri kun rike on tapahtumassa. Muista, että vaikka harjoituksia voi varioida, ne tulee tehdä oikeassa järjestyksessä ja uutta ei saa aloittaa, ennen kuin koira hallitsee täysin edellisen. Älä tee sitä virhettä, että kiirehdit pentua päästäksesi kiinnostavampiin asioihin. Pysy alkuopetuksessa ja tottelevaisuusopetuksessa, kunnes sinulla todella on tottelevainen ja varma koira. Pidä harjoitukset lyhyinä, mutta säännöllisinä. Rohkaise alusta asti nenän käyttöä ja itseluottamusta tiheässä maastossa ja vedessä. Tee siirtyminen damista oikeaan riistaan mahdollisimman vaiheittain. Kun rupeat ampumaan, niin ajattele mieluummin koiraasi, kun ampumistasi. Muuten heität paljon aikaa hukkaan. Kun ase laukeaa ja saalis putoaa, ajattele ensin koiraa ja ole valmiina estämään sen ryntääminen tai jahtaaminen. Sano istu ja vihellä pilliin varmuuden vuoksi. Odota aina pahinta, silloin mikään ei voi mennä pieleen. Valitse käskysanat ja vihellykset ja pitäydy niissä. Käytä aina tiettyä merkkiä tiettyyn asiaan. Käytä selkeitä käsimerkkejä. Harjoita pentuasi muiden koirien ja houkutusten ulottumattomissa. Jos pentu alkaa vaikuttamaan pitkästyneeltä tai rauhattomalta, lopeta harjoittelu ja anna sen levätä muutamia tunteja. Pitkästynyt pentu ei opi. Ole kärsivällinen, mutta tiukka ja yritä kääntää jokainen harjoitus voitoksesi. Älä anna pennun kääntää sitä omaksi edukseen. Sen täytyy palata kotiin tuntien, että sinä olet pomo, eikä niin, että se on voittanut tahtojen taistelun.

 

Jos suunnittelet kilpailemista metsästyskokeissa, niin nämä harjoitukset pitää viedä läpi vielä huolellisemmin jos mahdollista. On paljon kisoja, joihin voit osallistua koirasi kanssa. Cockerpanieli pärjää hienosti siinä kuin muutkin noutavat spanielit. Spanielisi tulisi olla hiljainen. Äänekäs haku ei ole toivottavaa metsästyskokeissa. Huomaat varmasti, että metsästyskokeet ovat oikein mukavia ja sosiaalisia tapahtumia. Sekä sinä, että koirasi varmasti hyödytte niiden katsomisesta ja kilpailemisesta.  Koeporukka on oikein ystävällistä ja halukasta auttamaan tulokkaita harrastuksessa. Lisäksi tämä auttaa cockerspanieleita rotuna, kun ne koulutetaan ja niillä osallistutaan kokeisiin. Ne ovat kuitenkin metsästykoiria ja ansaitsevat tulla käytetyiksi sellaisina.

 

Spanielit ovat metsästäjän joka paikan apuja ja ovat voittamattomia epätasaisessa ja vaikeakulkuisessa maastossa. Erityisesti ne ovat hyviä pusikkoisissa metsissä ja muissa paikoissa, joista linnut ja kanit pitää aja ylös tiheiköstä. Jos harjoitat koirasi oikein, se on todellinen nautinto metsästyksessä. Toivon, että muutamat sanani auttavat saamaan iloisen pienen cockerin sen oikeaan asemaansa eli metsästysspanieliksi.

 

Niille, jotka haluavat lisää tietoa suosittelen lukemaan kirjani:

Gundogs: Training and Field Trials

Training the Roughshoothers Dog

Enter supporting content here