Mikä on working cockeri?
Home
Photo gallery/Kuvia
kuvia
Links/Linkkejä
Kasvatit
Tietoja käyttölinjan cockereista
Mikä on cockerspanieli?
Cockerspanielilla metsästys
Artikkeleita cockeriin liittyvistä asioista
Tiesitkö tämän cockerspanielista?
FAQ working cockerista
Suomalaisia käyttölinjan cockereita

Ladyplit's arkisto

"Maailman parhaiten pidetty salaisuus."
-englantilainen cockeriharrastaja"

FAQ working cockerista

Suomalaisia käyttölinjan cockereita

tiinapieniryhma2.jpg
Meryl Kick-Off, Whaupley Anniken, Meryl Sweet Kelly (kuva Tiina Karlström)

Cockerspanieli on rodun kotimaassa jakautunut näyttely- ja käyttölinjohin. Suomeen viime vuosina tuotu useampi nk. working cockeri. Eri linjat eroavat toisistaan niin ulkonäöllisesti kuin luonteeltaan, mutta kyllä niissä on hyvin paljon samanlaistakin. Varsinkin cockerille tyypillinen vilkkaus, puuhaamisen tarve ja se, kuinka joskus voi suorastaan nähdä pienten pirunsarvien kasvavan koiran päähän. Jokainen cockerinomistaja tietää tilanteen: yhdessä hetkessä voi olla äärettömän ylpeä koirastasi ja seuraavassa se sitten nolaa sinut täysin tempuillaan. Mutta hauskaa niiden kanssa on.

Käyttölinjaisia cockereita kasvatetaan nk "sisäisen rotumääritelmän" mukaan. Se tarkoittaa sitä, että niissä on keskitytty siihen, miten saadaan hyviä työskentelijöitä hyvällä riistavietillä. Niillä tulee olla suuri miellyttämisenhalu ja paljon vauhtia. Niiden tulee olla nopeasti oppivia ja pelottomia. Lisäksi niiden tulee olla hyviä noutajia.

Niiden ulkomuoto verrattuna näyttelylinjaiseen on nopeampi ja urheilullisempi. Niillä on myös vähemmän turkkia. Korvat niillä on yleensä korkeammalle kiinnittyneet ja pää on leveämpi ja litteämpi. Kuono on usein ohuempi. Mutta kuitenkin niissä on jotain, mikä on niin tutun cockerimaista.

Nämä koirat iloisia, älykkäitä ja hyvin miellytämisenhaluisia. Mutta kyllä ne voivat olla hyvinkin individualisteja ja itsenäisiä. Rodun specialistit kutsuvat niitä "pirullisiksi cockereiksi" suurella kunnoituksella rotua kohtaan. Nämä ominaisuudet voidaan löytää myös näyttelylinjaisista cockerista, mutta usein ne eivät ole yhtä mielyttämisenhaluisia.

Linjat joskus kohtaavat, mutta yleensä ne ovat pidetty tiukasti erillään. Esimerkkinä loistavasta linjojen sekoituksesta on GBFTCH Speckle of Ardoon, joka edelleen pitää ennätystä olemalla kaikkien aikojen menestynein spanieli Englannin Spanielimestaruuksissa: kolme ykkössijaa peräkkäisinä vuosina 1972-74. Se voidaan löytää jokaisen käyttölinjaisen cockerin sukutaulusta.

En suosittele working cockerin hankkimista, mikäli ei ole kiinnostunut cockerista ylösajavana koirana.

Omista käyttölinjaisista voin sanoa, että olen erittäin tyytyväinen niiden luonteisiin. Vaikka tytöt ovat sisarruksia, niin niiden luonteet eroavat aika paljon toisistaan. Tara on rauhallisempi ja erittäin rehellinen koira, joka oppii nopeasti kaiken. Se on tavallaan kuin vanhana syntynyt, hyvin järkevä. Anni on taas paljon vilkkaampi ja aikaansaavampi (eikä aina ihan pelkästään kivoja juttuja), mutta se on myös hyvin hauska koira. Kumpikin on erittäin iloisia koiria, joilla häntä heluu koko ajan. Kumpikin on hyvin kontaktihaluisia ja ovat luontaisia noutajia.

Mielestäni myös näyttelylinjaisia tulisi kasvattaa käyttöominaisuuksia silmällä pitäen.

axa.jpg
Stawaskogens Axa (om Kari Pylvänäinen ja Jukka Paroinen)

casper.jpg
Stawaskogens Casper (om J. Jehkonen)

hillanoutaa2.jpg
Red Garlic's Hjorton "Hilla" om Anu Knuutinen-Pöppönen ja Pasi Pöppönen, Kennel Namusillan

bobi-istuu.jpg
Mallowdale Giddiup (om. Kari Pylvänäinen, Kennel Wood-Nymph)

bobip.jpg
Mallowdale Giddup "Bobi"

laku-7a.jpg
Smedmästarens Lakris (om. Pekka Korpelainen)

laku-25.jpg
Laku

Kiitos kuvien lainasta Irene Vinhalle.