Tiesitkö tämän cockerspanielista?
Home
Photo gallery/Kuvia
kuvia
Links/Linkkejä
Kasvatit
Tietoja käyttölinjan cockereista
Mikä on cockerspanieli?
Cockerspanielilla metsästys
Artikkeleita cockeriin liittyvistä asioista
Tiesitkö tämän cockerspanielista?
FAQ working cockerista
Suomalaisia käyttölinjan cockereita

Ladyplit's arkisto

Pieniä hauskoja knoppitietoja cockereista ihan sekalaisessa järjestyksessä (täydentyy pikkuhiljaa):

-Englannin kuningatar kasvattaa käyttölinjaisia cockereita kennelnimellä Sandringham. Kuningatar on kuulemma erittäin taitava koiranohjaaja.

--Rodun kantaisänä pidetään OBOa synt. 1879, joka oli sussexi-isän ja fieldiemän jälkeläinen. Obo oli vain 25 cm korkea ja pitkäselkäinen musta uros. Alla kuva sen pojasta Obo II:sta:

Obo II

-Ensimmäiset Field Trialit (metsästyskokeet) pidettiin Sporting Spaniel Clubin toimesta Sutton Scarsdalessa, Derbyshiressä vuonna 1899. Sen voitti koira nimeltään Stylish Pride, joka oli rekisteröity cockeriksi.

-Vuonna 1904 cockereille perustettiin oma luokka ja ensimmäiseen kilpailuun osallistui erittäin kiinnostava koira, nimittäin Schwab Powder (musta narttu), josta tuli myöhemmin herra de Courcy Peelen omistamana Ch Jetsam Bowdler. Se sijoittui toiseksi kuudesta cockerista. Kyseinen koira on kaikkien nykypäivän cockereiden takana.

-Vuonna 1906 tuli koirasta nimeltään Walhampton Judy (ent Fielding Judy i. Rufus Bowdler e. Jum Jum) rodun ensimmäinen FTCH (KVA suomeksi).

-Omaksi rodukseen cockerspanieli tunnustettiin 1901 Englannin kennelklubin toimesta. Tosin nimitystä cockeri oli käytetty jo ainakin 100 vuotta aikaisemmin.

-Tuolloin samassa pentueessa saattoi olla cockereita, fieldejä, springereitä ja sussexeja. Koirat rekisteröitiin koon mukaan. Alle 25 naulaa (n.11 kg) painaneet olivat cockereita ja muut sitten värin ja koon mukaan milloin mitäkin.

-Rodun kantakirjakin oli avoimena pitkälle 1900-luvulle, joten ei ollut lainkaan harvinaista, että esim. pentueen isä oli cockeri ja emä springeri. Samoin rekisteröimättömistä vanhemmista olevat otettiin kantakirjaan ainakin vielä 1930-luvulla.

-Suomen ensimäinen cockerspanieli oli black and tan narttu Nora s. 20.4.1910. Se sai 2. al:ssa Helsingissä v. 1911. Tämä on ainoa tiedossa oleva cockeri maassamme ennen vuotta 1917, jolloin niitä alettiin yhä enemmän tuottaa ulkomailta. Vuonna 1924 ryhdyttiin rotua täälläkin jalostamaan vaihtelevalla menestyksellä. Ensimmäisen pentueen kasvattaja oli ins. Åke Befrits Matinkylästä; hänellä ei ollut kennelnimeä. Sen aikaisilla kenneleillä ei ollut sanottavaa merkitystä nykyistä cockerikantaa silmällä pitäen.

-Cockeria jalostetaan kolmessa eri linjassa: yksiväriset näyttelylinjaiset, kirjavat näyttelylinjaiset ja käyttölinjaiset. Linjoja harvemmin yhdistellään, mutta sitäkin tapahtuu.

-Cockerspanieli tarvitsee käyttötuloksen tullakseen muotovaloiksi. Se on joko SPA1 tai SPME AVO3 tai SPVE AVO3. Käyttövalion arvoon tarvitaan näyttelytulos H (hyvä).

-Cockerspanieli on Britanniassa suosittu palveluskoira virkavallan apuna rauniokoirana, huumekoirana ja räjähdekoirana. Suojelukoirina niitä ei luonnollisestikaan käytetä.

-Vuonna 2004 raportoi eräs tutkijaryhmä englantilaisesta sairaalasta, kuinka olivat saanneet kuusi koiraa koulutettua havaitsemaan syövän näytteistä. Näppärin koirista oli cockerspanieli Tangle, joka sitten sai tittelin "maailman ensimmäinen syöpäkoira.

-kaikkien aikojen voittoisin spanieli mestaruuksissa mitaten on GB FT CH Speckle of Ardoon, joka oli show-linjaisen isän ja working-linjaisen emän jälkeäinen. Alla on linkki Specklen kertomukseen:

Speckle of Ardoon story

-Ensimmäinen rotumääritelmä on kirjoitettu vuonna 1902 ja seuraava linkin takana oleva koira edusti silloista ihannetta:

GB CH Jetsam Bowdler (palkittu myös field trialeissa)

-Cockeri on ensimmäinen Suomessa rekisteröity spanielirotu

-ensimmäisen kerran spanieli mainitaan kirjallisuudessa vuonna 17 jkr, jolloin Irlantilaisessa laissa mainitaan, että vesispanieleita oli annettu lahjaksi kuninkaalle. Walesissa vuäonna 948 Kuningas Howell Dha (Howell Hyvä) rakasti spanielitaan ja mainitsee ne laeissaan. Tuohon aikaan yhden spanielin hinnalla voitiin ostaa useita vuohia, naisia, orjia tai hanhia.

-Amerikassa cockerilla on oma hieman poikkeava
rotumääritelmä.

-Cockerin rotukoodi on 353

-Cockerspanielin rodunomaiset kokeet ovat taipumuskoe (SPA), spanielien maalintukoe (SPME) ja spanielien vesilintukoe (SPVE)

-cockerspanielilla on 18 virallista väriä + eri variaatioita soopelista.

Värigalleria

Ruotsin värigalleria (myös soopeli)

Enter supporting content here